Cele 6 idei de afaceri profitabile cu bani putini pe care ti le-am prezentat de curand, s-au bucurat de popularitate. Asa ca astazi m-am gandit sa dezvolt una dintre acele idei de afaceri: crearea si vanzarea de bijuterii handmade.
Asta pentru ca am exemplul perfect. 🙂
Corina, una din clientele mele si membra a comunitatii Cristinne, si-a deschis in vara acestui an propriul magazin cu bijuterii Handmade – XandraStyle.
Asa ca, in acest articol o sa-ti povestesc un pic despre:
- cum a inceput ea aceasta afacere
- metodele de vanzare pe care le-a incercat pentru a-si vinde bijuteriile handmade si
- de ce cred ca, solutia actuala, ii va aduce cele mai mari avantaje pe termen lung
- + cateva trucuri care sunt convinsa ca iti vor fi de folos daca te gandesti serios sa-ti incepi o afacere pe baza de produse handmade
Pasiunea – baza oricarei afaceri
Asa a inceput si Corina. Cu pasiune, cu imaginatie si dorinta de a creea ceva nou si frumos.
Materialele si le-a cumparat dupa internet, de la cateva magazine online care vand margele, accesorii si ustensile pentru „margelit”.
Cat priveste tehnica de lucru si inspiratia? Youtube-ul a fost cheia. La cate modele si tehnici de lucru gasesti explicate in tutorialele de pe Youtube, sa tot stai cu ochii in calculator si sa te minunezi. 🙂
Cu fiecare bijuterie creata, cu fiecare tehnica experimentata, Corina a capatat mai multa experienta si a inceput sa se avante in crearea unor modele si mai interesante, si mai complicate, si mai migaloase.
Da… migaloase. Pentru ca, cele mai extraordinare bijuterii care ies din mainile ei sunt bijuteriile lucrate manual cu margele de nisip.
Si daca ai insirat si tu vreodata margele de nisip pe o ata stii cat de mult timp poate lua aceasta activitate. Acum inmuleste cu 3, 4 sau 5 acel timp. Asta pentru ca, utilizarea anumitor tehnici de margelit te face sa inaintezi cu viteza melcului.
Dar, arta cere sacrificii. 🙂 Insa sacrificii pe care Corina le face cu mare drag, pentru ca pune un strop de dragoste in fiecare bijuterie pe care o creeaza.
Si cand ea mi-a prezentat proiectul ei am stiut ca trebuie neaparat sa facem creatiile ei cunoscute lumii intregi. Mi-au placut tare mult.
Metode de vanzare a bijuteriilor handmade
Cu fiecare bijuterie creata, colectia ei de bijuterii s-a marit. Materialele necesare pentru crearea de noi bijuterii: margele de nisip si alte tipuri de margele, ata, sarma, incuietori, tortite etc. se imputinau cu fiecare model creat.
Venise timpul sa treaca la pasul 2. Pentru a putea sa continue, trebuia sa-si monetizeze pasiunea.
Iata ce metode de vanzare a bijuteriilor sale handmade a incercat Corina:
- vanzarea bijuteriilor pe care le realizase manual la cunostinte
- vanzarea lor la diferite targuri de handmade
- si-a pus creatiile si pe Breslo ( in cazul in care nu stii, Breslo este una dintre cele mai cunoscute platforme unde micii producatori de produse handmade, isi pot vinde creatiile)
- de asemenea si-a expus creatiile pe Crafty, o alta platforma in genul celei de mai sus
Asa si-a gasit primii clienti.
Dar vanzarile tot nu se ridicau la nivelul la care ea sperase.
Concurenta era mare, pentru ca sunt multe persoane care creeaza genul acesta de bijuterii. Si restul, la fel ca ea, se plangeau ca nu le merge asa cum isi doreau.
Era timpul pentru planul B.
A citit la un moment dat un articol despre crearea si promovarea unui magazin online si s-a hotarat. Trebuia sa incerce si aceasta metoda.
Era un risc? Presupunea investitii suplimentare?
Da. Insa precum Corina spune „Pierzi, castigi, negustor te numesti.” 🙂
Asa am inceput sa colaboram impreuna si sunt fericita ca, in fiecare zi am privilegiul de a-i promova creatiile pe internet.
Ce iti recomand
Am o lista la mine in calculator cu peste 1000 de pagini de Facebook diferite, cu bijuterii handmade.
Sunt multi cei care se joaca de-a antreprenoriatul.
Dar atunci cand vine vorba de investitia financiara, pentru a putea demara in forta mica afacere, 95% fac un pas inapoi… asa cum bine spune vorba „La placinte inainte, la razboi inapoi”.
Asa ca daca esti serios in legatura cu aceasta idee de afacere, daca vrei sa te apuci sa realizezi manual bijuterii sau alt gen de produse si sa le vinzi pe internet, cea mai buna idee de departe este: sa-ti creezi un magazin online si sa investesti bani in promovarea lui pe internet.
Acum haide sa-ti spun si DE CE un magazin online este mai avantajos decat celelalte metode de vanzare pe care ti-am ca le-a incercat Corina:
1. Dai un ban pentru realizarea lui dar stii ca e al tau. PE VIATA. La platformele gen Breslo sau Crafty trebuie sa platesti abonament lunar. La targuri trebuie sa platesti taxe de cate ori vrei sa participi. Magazinul online l-ai creat o data si ramane al tau. Singurul cost apoi mai e cel cu gazduirea site-ului.
2. In cazul platformelor de vanzare nu ai acces la datele de contact ale potentialilor clienti. Daca te duci la targ si ii ceri emailul sau numarul de telefon persoanei care cumpara de la tine, probabil se va uita ciudat la tine. Practic acei oameni, odata ce au cumparat o data de la tine nu ai cum sa-i mai contactezi iar si sa le arati ce ai mai creat.
Daca ai magazinul tau online, ai la dispozitie nu 1 ci 3 metode puternice pentru a reintra in legatura cu oamenii interesati de creatiile tale:
- ai mereu acces la datele clientilor care ti-au comandat, in interfata magazinului tau online
- poti trimite newslettere de fiecare data cand creezi produse noi sau ai diverse promotii folosind email marketingul clientilor actuali si potentialilor clienti
- poti folosi remarketingul pentru a arata produsele tale iar si iar oamenilor care ti-au vizitat site-ul dar nu au cumparat din prima.
3. Daca iti creezi doar o pagina de Facebook sau un site pe o platforma gratuita, risti ca, peste noapte, din diverse motive, sa-ti pierzi intreaga munca, intreaga baza de date cu persoane interesate de produsele tale, fara ca tu sa poti face ceva. Asadar mare grija: gratuitatea e tentanta dar pe termen lung mai degraba te va dezavantaja.
Cum te diferentiezi de concurenta
Acest domeniu al produselor handmade este profitabil. Iar acolo unde exista profit exista si concurenta; o concurenta care a tot crescut in ultimii ani.
Asa ca, daca vrei sa-ti incepi o mica afacere cu produse handmade iata cateva sfaturi:
- alege o nisa mai ingusta, mai mica, mai specifica ( spre exemplu: valorifica sarbatorile care au loc anual – 1-8 martie, Valentine’s Day, Craciunul, Pastele, cu produse handmade usor de facut dar de efect)
- ofera un customer service ireprosabil – relatia ta cu clientii trebuie sa primeze, la inceperea unei afacere. Doar asa, clientii tai actuali te vor recomanda si altora si afacerea ta va creste.
- daca bijuteriile handmade nu sunt pe placul tau, incearca sa realizezi un alt tip de produse handmade. Acum un an ti-l dadeam exemplu pe George, un prieten de-al meu din Sibiu care realizeaza decoratiuni de brad si magnetei de frigider din lemn.
Concluzie
Noi romanii suntem persoane istete si foarte inventive. Deci la capitolul acesta nu stam rau deloc. Ceea ce insa ne lipseste cu desavarsire este educatia antreprenoriala.
N-o sa dezvolt subiectul aici. Principiul este simplu: inainte sa ceri trebuie sa oferi. Inainte sa castigi bani dintr-o afacere trebuie sa investesti in ea: bani, timp si efort.
Atunci cand vom intelege acest lucru, gradul nostru de intelegere al afacerii pe care ne dorim sa-l demaram va sari la un nivel superior. 🙂
Inainte de „la revedere”…
Daca ti-a placut acest articol te rog sa-i dai Like si Share. E modul tau de a-mi spune multumesc pentru informatiile pe care ti le-am oferit.
Si binenteles, fa-i o vizita Corinei, pe XandraStyle.ro si alege-ti o bijuterie: pentru tine, sau pentru cineva drag, ca tot se apropie sarbatorile si curand va trebui sa alergam dupa cadouri 🙂