Investitiile in aur – avantaje si dezavantaje

investitii in aurAtunci cand vine vorba de investitii este bine de stiut faptul ca alaturi de celelalte metale pretioase, aurul reprezinta o optiune de investitie atat pentru investitorii experimentati cat si pentru cei incepatori.

La ora actuala exista o paleta larga de optiuni disponibile, adaptate atat pentru cei ale caror obiective financiare sunt investitiile pe termen scurt, cat si pentru cei ale caror obiective financiare sunt plasate pe termen lung.

Desi aurul este considerat o investitie destul de sigura, nu este lipsita de riscuri. Gradul de risc tinde sa depinda de modul in care fondurile persoanale sunt investite.

Fondurile care sunt utilizate pentru cumpararea de actiuni intr-o companie minieră de aur, de exemplu, vor avea în general un risc substantial mai mare, in comparatie cu fondurile banesti utilizate pentru achizitia de lingouri de aur.

Aurul ca instrument investitional indeplineste ambele obiective, insa inainte de a lua o decizie in acest sens este utila si bine venita cunoasterea argumentelor pro si contra, altfel spus a avantajelor si dezavantajelor investitilor in aur.

Avantajele investitiei in aur

  • stabilitate – de-a lungul timpului aurul a pastrat puterea de cumparare si este considerat drept un instrument incontestabil de protectie impotriva inflatiei. Aurul este durabil si tangibil, iar valoarea sa este incontestabila in comparatie cu banii de hartie.
  • lichiditate – aurul este o moneda internationala care poate fi vandut oriunde si in orice moment.
  • activ de rezerva – atat bancile cat si natiunile au incredere si isi sporesc rezervele de aur. In acest moment specialistii recomanda ca un procent cuprins intre 5-10 % din portofoliliu investitional pe termen lung sa fie in metale pretioase.
  • diversificare – desi ca investitie de sine statatoare aurul prezinta un grad de risc, alaturi de investitiile conventionale (actiuni, obligatiuni, etc) aurul reduce riscul pentru ca are corelare inversa cu investiile de pe piata de capital.

Dezavantajele investitiei in aur

  • lipsa randamentelor concrete – investitia in aur nu aduce nici dividende si nici dobanda. In acest caz, investitorii pot culege roadele investitiei doar daca aurul este vandut la un pret mai bun decat cel cu care a fost achizitionat.
  • natura speculativa – este aproape imposibil de anticipat pretul aurului in viitor. Piata aurului este dependenta atat de cererea cat si de oferta dar si de asteptarile investitorilor.

Acest metal prețios poate fi atractiv pentru diferite tipuri de investitori, deoarece există numeroase moduri de a investi in el.

productivitatemaxima

Unii oameni cumpara monede comemorative de aur, altii lingouri de aur si altii in schimb tranzactioneaza la bursa . In plus fata de acestea, mai exista si alte metode de investitii in aur, accesibile online.

O astfel de diversitate poate fi foarte benefica pentru un investitor, pentru ca el poate cerceta și urmari evolutia, dar in acelasi timp poate evita punerea tuturor resurselor banesti ale sale într-o singură investitie.

Ca o concluzie finala, pot spune ca oamenii cumpara aur din varii motive:

  • pentru placerea personala,
  • pentru a da sub formă de cadouri,
  • ca o masura a averii sau
  • in scopuri investitionale.

Cumpararea de aur are numeroase avantaje in comparatie cu cheltuielile pe alte lucruri.

Asadar, fiecare este in masura sa cantareasca avantajele si dezavantajele. Insa, inainte de a lua o decizie finala cu privire la investitia in aur, este bine sa apeleze la consiliere specializata, pentru a alege optiunea cea mai potrivita pentru atingerea obiectivelor financiare personale.

 

Acest articol este un guest post scris de:

rodica todireanuRodica Todireanu

Profesia mea de baza este economist-contabil, dar sunt si investitor, consultant certificat investitii metale pretioase si fondator al comunitatii Investiminteligent.ro.

De mai cativa ani buni sunt preocupata de educatia financiara personala, independenta financiara, realizarea unui venit pasiv constant , investitii.