
- Vrei sa afli mai multe despre ce este SEO si cum te ajuta sa-ti cresti afacerea online?
- Ti-ar placea ca site-ul tau sa fie mai usor de gasit atunci cand potentialii clienti iti cauta produsele sau serviciile pe Google?
- Esti in cautarea unei agentii care sa-ti ofere servicii SEO profesionale si vrei sa te asiguri ca faci cea mai buna alegere pentru afacerea ta?
Mai jos vei afla raspunsul la toate aceste intrebari. De asemenea vei afla ce inseamna anumiti termeni din „lumea SEO” si ce presupune concret optimizarea SEO a unui website.
Sunt multe lucruri de trecut in revista, asa ca daca esti grabit poti sa…
Sari rapid la sectiunea care te intereseaza
Ce inseamna SEO?

SEO (search engine optimization – optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare precum Google, Yahoo, Bing etc.) este procesul prin care aduci modificari continutului si web designului site-ului tau pentru a-l face pe acesta sa apara in rezultatele afisate in urma cautarilor pe care oamenii le fac pe Google sau pe alte motoare de cautare.
Optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare va permite site-ului tau sa isi imbunatateasca vizibilitatea in mod organic (sa fie vazut/descoperit de mai multe persoane interesate de ceea ce tu oferi pe site, fara sa trebuiasca sa platesti bani pentru reclama). 😉
Mai jos gasesti o serie de intrebari si raspunsuri pe care poate ca ti le-ai pus la un moment dat atunci cand te-ai gandit sa-ti optimizezi site-ul sau sa inveti chiar tu “cu ce se mananca” SEO.
Citeste-le. Reflecteaza asupra lor. Apoi ia deciziile corespunzatoare, pentru a-ti optimiza cat mai eficient site-ul pe care-l detii!
Alte intrebari referitoare la serviciile SEO si ce presupune optimizarea SEO a unui site:
Care sunt beneficiile unui SEO facut profesional?
Iata cateva statistici care ar trebui sa te puna pe ganduri:
- 93% din experientele online incep cu un motor de cautare
- 70% din linkurile accesate de utilizatori sunt din listarile organice
- 80% din utilizatori se focuseaza pe rezultatele organice si nu pe reclame
- 75% din utilizatori acceseaza doar prima pagina a rezultatelor afisate de motorul de cautare
In concluzie:
- SEO iti va imbunatati vizibilitatea brandului tau online
- Iti vei creste credibilitatea si increderea pe care segmentul tau de piata tinta ti-o acorda
- SEO iti va aduce mai multi vizitatori pe site organic (neplatit) si, prin urmare, mai multe vanzari
- Rata de rentabilitate a unei campanii SEO este de cele mai multe ori net superioara celei de tip PPC (reclama platita)
- Incercand sa iti imbunatatesti site-ul pentru a fi pe placul motoarelor de cautare, vei imbunatati totodata si experienta vizitatorilor care poposesc pe el.

Cat de important este SEO in 2023?
SEO este important atat acum, in 2023, cat si in anii ce vor veni.
Sa inveti SEO sau sa incepi colaborarea cu o agentie SEO, este un pas crucial pe care trebuie sa-l faci de-a lungul calatoriei catre dezvoltarea afacerii tale in mediul online.
Asa ca, fie ca vrei sa atragi mai mult trafic pe site-ul afacerii tale sau pe blogul tau personal, mizeaza pe SEO – pentru ca aceasta a fost cea mai stabila sursa de trafic in ultimii 15 ani.
Mai mult decat atat, SEO confera credibilitate si incredere audientei tale, in brandul tau.
Iar in 2023, jocul despre incredere si credibilitate este mai important ca niciodata, mai ales acum, cu trecerea de la http la https.
Asta inseamna ca, scopul final al unei campanii SEO bine gandite ar fi sa cream acea incredere si credibilitate in ceea ce priveste site-ul nostru:
- atat pentru Google
- cat si pentru segmentul nostru de piata tinta.
In 2023, focusul catre a oferi o experienta cat mai placuta posibile vizitatorilor (marketing online centrat pe utilizator, nevoile, dorintele si preferintele sale) si SEO, realizate concomitent, sunt cheia catre succesul afacerii tale pe termen lung.
Cate tipuri de SEO exista?
Exista 3 tipuri de SEO de care este bine sa tii cont in crearea strategiei de ranking organic pe Google.
Iata-le:
- SEO on page,
- SEO off page si
- SEO tehnic
Ceea ce trebuie sa faci este sa imparti eforturile tale SEO in aceste 3 categorii, pentru a avea o baza solida de pornire in executia planului de optimizare pentru Google a site-ului tau.
In ce consta optimizarea SEO onpage si off page?
Optimizarea onpage
On page SEO inseamna SEO realizat la nivelul paginilor site-ului tau.
El consta in:
- scrierea/rescrierea titlurilor paginilor tale folosind cuvinte cheie,
- crearea de meta descrieri,
- crearea unor meta tag-uri,
- crearea unor url-uri prietenoase cu utilizatorul,
- includerea de heading-uri (subtitluri) si
- cuvinte cheie relevante subiectelor abordate pe acel site,
- optimizarea SEO a pozelor existente pe site si
- crearea de linkuri care sa duca de la un articol la altul de pe site cu subiect asemanator.
Optimizarea SEO off page
Off page SEO se refera la toate tehnicile SEO realizate in afara site-ului tau (pe alte site-uri), pentru a imbunatati pozitia site-ului tau in motoarele de cautare.
Iata cateva dintre ele:
- obtinerea de backlinkuri,
- relevanta linkurilor,
- dezvoltarea relatiilor cu influencerii din segmentul tau de piata,
- prezenta pe site-urile de social media, etc.

Care sunt tipurile de servicii SEO de care site-ul tau are nevoie?
Pentru a sti acest lucru, este bine sa discuti cu un specialist SEO si sa ceri un audit SEO al site-ului tau unei firme care ofera servicii de marketing online.
In cadrul auditului SEO, veti stabili exact care sunt nevoile de optimizare ale site-ului si veti face “planul de bataie”.
Ce variante ai pentru a face SEO site-ului tau
Pentru a face SEO site-ului tau sau magazinului online pe care il detii, ai 3 variante:
- poti alege sa inveti singur SEO, pas cu pas, mergand la cursuri SEO in Bucuresti ( sau in localitatea in care stai – daca se organizeaza astfel de cursuri acolo ) sau urmand un curs online
- sa mergi la sigur, apeland din start la profesionisti. In acest caz, vei incepe sa cauti niste agentii SEO pe Google, sau vei apela la cunostinte pentru recomandari de astfel de agentii, pentru a identifica firma de optimizare seo potrivita pentru nevoile si cerintele tale actuale.
- o combinatie a celor doua. Apelezi la o sendinta de consultanta cu un specialist SEO, care sa-ti arate exact care sunt “problemele” site-ului tau si sa te sfatuiasca in ce ordine ar trebui sa le remediezi. Tu inveti SEO si doar aplici tehnicile sugerate.
Pe care dintre ele o vei alege depinde strict de tine, de timpul de care vrei sa-l petreci invatand, scriind articole optimizate seo pe blog, testand tot felul de tehnici SEO pe site-ul tau… si de bugetul de marketing de care dispui.
Insa ca o regula generala, asteapta-te la un raport direct intre timpul pe care vrei sa il petreci facand optimizare website-ului pe care il detii si banii pe care trebuie sa ii scoti din buzunar pentru a plati o agentie SEO profesionista sa te ajute in demersul tau de a ranka site-ul tau mai sus pe Google.
Daca esti dispus sa aloci mai mult timp facand aceasta activitate si nu alta care sa-ti creasca afacerea, vei plati mai putin sau chiar deloc (desi „deloc” e impropriu spus… pentru ca, daca faci greseli, site-ul tau va “plati” prin obtinerea de penalizari de la Google).
Daca vrei sa iti dedici mai mult timp activitatilor care iti plac si la care te pricepi si nu in cele din urma aduc cash-flow (bani) in firma ta, lasand o firma SEO profesionsta sa se ocupe, asteapta-te sa scoti o anumita suma de bani din buzunar, lunar, sub forma unui abonament.
Si daca faci parte din aceasta a doua categorie, citeste cu atentie in continuare, pentru ca iti voi da cateva sfaturi si totodata te voi “scoli” un pic in ceea ce priveste SEO pentru ca tu sa alegi acea firma perfecta pentru nevoile tale.
Ce sa alegi: o agentie SEO locala sau nationala?
Raspunsul scurt si la obiect: la o agentie pe care te poti baza.
Da. Ai auzit bine.
Nu conteaza ca ai gasit o agentie care ofera servicii SEO in Bucuresti, in Timisoara sau in orice alt oras locuiesti.
Poti alege servicii de optimizare SEO de oriunde din Romania atata timp cat este indeplinit un criteriu important: poti avea incredere in calitatea serviciilor pe care acea firma le presteaza.
Ceea ce te intereseaza sa gasesti este:
- o agentie SEO care foloseste doar tehnici SEO white hat (in niciun caz black hat SEO – tehnici neagreate de Google care iti pot atrage in timp penalizari)
- care urmareste rezultatele inregistrate
- si care le analizeaza pentru a putea lua decizii in vederea imbunatatirii rankingului site-ului tau de la o luna la alta.
Cum stii ca ai ales o firma cu servicii SEO profesionale?
Iata 6 trucuri pe care sa le folosesti atunci cand esti in ipostaza de a alege, pentru a te asigura ca iei cea mai buna decizie:
- Cere studii de caz si exemple de campanii SEO derulate, firmelor respective si analizeaza rapoartele furnizate.
STUDII DE CAZ
Mai jos poti vedea cateva dintre rezultatele inregistrate de clientii Cristinne, luand intervale de timp diferite:


– pozitia pe care rankeaza (position),
– modul cum s-a schimbat pozitia cuvantului cheie in timp (change), precum si
– volumul de cautari pe care acel cuvant cheie il inregistreaza lunar (vol).




- Verifica daca acea agentie rankeaza bine dupa termeni importanti din acel domeniu pe Google. Daca nu au reusit sa isi imbunatateasca propriul ranking, e putin probabil sa faca asta pentru firma ta


- Pune in balanta daca merita riscurile la care te expui atunci cand alegi agentii cu servicii SEO cu preturi mici. Cateodata cel mai ieftin serviciu (cel mai mic pret) te poate costa viitorul afacerii tale
- Evita agentiile SEO care iti garanteaza ca ele iti pot oferi o anumita pozitie in Google. Nimeni nu stie exact ce modificari va face Google pe viitor si drept urmare, astfel de promisiuni sunt doar vorbe-n vant
- Familiarizeaza-te cu notiunile de SEO si cu tot ce presupune si stabileste-ti un buget pe care-l vei acorda acestei activitati, pentru a putea ulterior sa iti dai seama de rentabilitatea acestei activitati
Care sunt top 10 trucuri SEO care iti pot imbunatati rankingul pe Google?
- Optimizeaza SEO titlurile paginilor si postarilor (Meta Titles)
- Foloseste cuvinte cheie in cuprinsul site-ului tau
- Completeaza ALT tag-urile atunci cand incarci poze pe site
- Creeaza o harta ( sitemap ) pentru site-ul tau
- Ai grija ca site-ul tau sa se vada bine de pe mobil (sa fie mobile responsive)
- Nu folosi Flash in designul site-ului tau
- Actualizeaza-ti informatiile de pe site in mod regulat
- Foloseste url-uri simple si scurte pentru linkurile site-ului tau
- Creste-ti numarul de backlinkuri in mod natural
- Tine evidenta progreselor pe care le inregistrezi

Intrebari frecvente si raspunsurile la ele
Mai jos gasesti raspunsurile la cele mai frecvente intrebari pe care le primesc atunci cand stau de vorba cu clientii nostri.
Merita sa faci SEO sau sunt bani aruncati pe fereastra?
Desi atunci cand vorbim de rularea unor campanii SEO vorbim de rezultate pe termen lung, rankarea organica a unui site in fruntea rezultatelor afisate de catre motoarelor de cautare continua sa aduca beneficii.
Asadar, timpul si efortul dedicat acestei activitati nu sunt in zadar.
La Cristinne, de fiecare data cand un client trece pragul agentiei noastre digitale, in discutia initiala ii explicam ca, o strategie SEO pe termen lung este mai avantajoasa din punct de vedere financiar, deoarece site-ul atrage mai multe clicuri decat in cazul reclamelor PPC.
Totodata, prospectii au mai multa incredere in informatiile pe care le gasesc organic pe Google in comparatie cu reclamele care li se afiseaza atunci cand cauta pe Google.
Si bineinteles, daca la un moment dat nu ar mai plati reclama PPC, nimeni n-ar mai sti de existenta firmei lor.
In acelasi timp, clasamentele obtinute pe Google, organic, prin SEO, le vor aduce beneficii iar si iar atat timp cat paginile dupa care rankeaza bine vor continua sa isi pastreze o pozitie avantajoasa in clasament.
Google ofera servicii SEO?
Raspunsul: Google nu ofera servicii SEO.
In schimb, Google ne-a pus la dispozitie lista cu 200 de factori pe care algoritmul sau ii ia in calcul atunci cand decide ce site sa afiseze in clasamentul sau si pe ce pozitie.
Depinde doar de tine sau de agentia de marketing online care se ocupa de SEO pentru site-ul tau, sa respecte intocmai “regulamentul Google”.
Tot ce iti ofera Google in materie de canale de promovare contra cost este Google Ads (fostul Google Adwords).
Aici, platind reclama de tipul PPC, site-ul tau poate aparea in primele pozitii pe Google rapid si sigur.
SEO este gratuit?
„Depinde.”
Poate te asteptai la un raspuns mai concret, insa totul depinde din ce unghi privesti lucrurile.
Asadar, exista doua optiuni:
– da – daca inveti si te ocupi sa iti faci singur SEO pentru website-ul tau.
– nu – pentru ca, chiar daca, ti-l faci singur si nu pierzi bani, pierzi timp si lipsa de cunostinte sau lacunele pe care le ai, te pot face sa produci erori care sa-ti aduca penalizari de la Google.
Deci sfatul nostru: daca ai un buget de marketing, opteaza pentru servicii SEO profesionale, facute de oameni cu experienta. Iar tu… fa lucrul la care te pricepi cel mai bine in acest timp, pentru ca afacerea ta sa se dezvolte frumos.
Ce inseamna link building?
Link building reprezinta procesul prin care faci ca alte website-uri sa puna un link catre site-ul tau.
Construirea de backlinkuri este una dintre multiplele tactici folosite in procesul optimizarii SEO deoarece Google considera ca, acestea ( backlinkurile ) reprezinta garantia ca acel site ( catre care se pun backlinkurile ) este unul de calitate.
Ce inseamna optimizare SEO? Ce activitati include optimizarea site-ului pentru Google?
Firmele SEO desfasoara constant activitati in cadrul pachetelor lor de servicii pentru a se asigura ca, site-ul tau isi imbunatateste vizibilitatea online de la o luna la alta.
Serviciile SEO care se presteaza lunar pentru site-ul tau pot include (in functie de tipul pachetului pentru care optezi):
– analiza detaliata a cuvintelor cheie si stabilirea unei strategii de actiune,
– servicii de blogging (scriere de articole optimizate SEO in sectiunea blog a site-ului),
– campanii de link building,
– optimizare SEO on page pentru pagini si postari (articolele de pe site),
– marirea vitezei de incarcare a site-ului,
– adaugarea unui certificat SSL,
– asigurarea compatibilitatii site-ului cu telefoanele mobile (toate elementele din site sunt mobile responsive),
– optimizarea imaginilor,
– optimizarea pentru cautari locale pe Google Maps etc.
Cum se platesc serviciile SEO?
Din experienta noastra, atunci cand vine vorba de pretul serviciilor SEO, exista 2 tipuri de pachete:
– cel in care platesti un tarif lunar pentru SEO iar firma respectiva are grija sa se ocupe de SEO pentru site-ul tau urmand o strategia de SEO initial stabilita si
– pachetul in care plata se face per proiect – aici ne referim la anumite tehnici de optimizare SEO care sunt facute o singura data, in cadrul site-ului, acolo unde este nevoie.
Cat costa o optimizare SEO? Cati bani iti ia o agentie SEO?
Raspunsul: depinde.
Da, stiu, nu e tocmai raspunsul pe care-l cauti, dar este bine sa stii ca, preturile serviciilor SEO pot varia destul de mult, atat de la o agentie la alta ( in functie de experienta si vechimea in domeniu a acelei firme ) cat si in functie de volumul de munca pe care-l presupune optimizarea SEO in ceea ce priveste acel site.
Drept urmare, chiar daca nu iti place sa astepti, cel mai bine este sa trimiti o cerere de oferta la cateva firme SEO si sa descrii in acea cerere exact cum doresti sa te ajute acea firma sa-ti sporesti vizibilitatea firmei si ce asteptari ai.
Doar asa vei putea primi oferte personalizate nevoilor tale si vei putea face alegerea finala a agentiei cu care sa colaborezi.
In principiu, asteapta-te sa platesti preturi incepand de la 1000 lei/luna in sus si pana la 3500-7000 lei/luna sau chiar mai mult in functie de complexitatea campaniei SEO pe care o vei derula cu ajutorul acelei agentii.
Daca esti interesat de o campanie SEO care sa iti aduca rezultate, atunci Cristinne este agentia de marketing online ideala pentru tine.
Contacteaza-ne acum si hai sa punem bazele unei colaborari rodnice si frumoase!
LISTA PRETURI SERVICII SEO PROFESIONALE
Pachet SEO Start-UP
- Audit SEO Initial: Verificam site-ul pentru erori de baza, probleme de structura si intocmim o lista cu modificarile de facut.
- Optimizare On-Page: Ajustam titlurile, descrierile si continutul pentru a corespunde cu cuvintele cheie targetate.
- Optimizare Tehnica: Ne asiguram ca site-ul se incarca rapid, ca are o structura URL prietenoasa si ca nu exista erori in site.
- Optimizare Google Afacerea Mea: Setam si optimizam profilul pentru a aparea in rezultatele locale.
Pachet SEO PREMIUM
- Audit SEO Aprofundat: Realizam un audit detaliat pentru a identifica atat problemele, cat si oportunitatile existente.
- Optimizare On-Page Avansata: Lucram nu doar la titluri si descrieri, dar si la structura site-ului, breadcrumb-uri, si optimizarea imaginilor.
- Optimizare Tehnica Avansata: Include Schema Markup, optimizarea vitezei site-ului si verificarea compatibilitatii cu dispozitivele mobile.
- Optimizare Google Afacerea Mea si Consultanta SEO Locala: Optimizam profilul si oferim consultanta pentru cresterea vizibilitatii pe plan local.
- Copywriting SEO: Crearea si optimizarea de continut pentru blog sau pagini de servicii.
Pachet SEO Advanced
- Audit SEO Complet: O analiza in profunzime a site-ului, identificand atat problemele cat si oportunitatile care exista.
- Optimizare On-Page Totala: Lucram pana in cele mai mici detalii pe fiecare pagina, pentru a-i asigura maximul de vizibilitate.
- Optimizare Tehnică Totala: Tot ce ofera optimizarea tehnica avansată, plus optimizari pentru eCommerce si implementarea avansata de Schema Markup.
- Optimizare Google Afacerea Mea, SEO Local si Consultanta: Focalizare pe atragerea si mentinerea clientilor locali.
- Copywriting SEO pentru Produse: Scriem si optimizam descrierile produselor pentru a maximiza conversiile si vizibilitatea in motoarele de cautare.