Invata sa spui povesti – e pentru binele afacerii tale

Tuturor ne placeau povestile atunci cand eram mici. Si chiar si acum suntem ochi si urechi atunci cand un prieten care se pricepe sa povesteasca ne spune o intamplare prin care a trecut.

Insa a stii sa spui povesti nu te ajuta doar atunci cand vrei sa iti adormi copii, te poate ajuta si in a schimba perceptia pe care clientii tai o au asupra afacerii tale.

Si asta te voi invata sa faci in acest articol.

Iti voi arata pas cu pas, cum sa te folosesti de principalele momente care intra in compozitia unei povesti captivante, pentru ca tu sa poti crea discursuri de vanzare convingatoare si povesti pe care clientii tai sa vrea sa le citeasca si sa le impartaseasca, cu prietenii lor, pe site-urile de socializare.

Acestea fiind spuse…

Sa trecem la treaba si sa vedem concret despre ce este vorba.

afacere online profitabila

Incepem prin a lua Cenusareasa, ca exemplu de basm, pentru a vedea cele 3 elemente cheie pe care le contine o poveste.

  1. Secventa
  2. Suspansul
  3. Dute-vino

Acum, mare atentie!

Nu garantez ca aceste 3 elemente exista in toate basmele, insa iti spun ceva sigur:

faptul ca vei stii sa spui povesti urmand aceste 3 etape te va ajuta sa te diferentiezi de concurenta ta in mod clar.

1. Secventa

Cenusareasa este pusa sa munceasca in bucatarie de catre mama ei vitrega. Surorile sale vitrege in schimb isi petrec ziua rasfatandu-se si gandindu-se cum sa faca sa se marite cu printul. Dar lucrurile nu continua mult astfel, pentru ca, la un moment dat Cenusaresei ii vine in ajutor zana si lucrurile iau o intorsatura buna. In aceasta etapa ni se face introducerea in poveste. Povestitorul ne ofera toate detaliile pe care le considera importante.

2. Suspansul

In orice poveste exista cel putin un moment de suspans. Momentele de suspans, in basmul nostru sunt reflectate de urmatoarele informatii:

  • Cenusareasa ramane orfana si este pusa la munca in bucatarie. Ajunge sa doarma seara in cenusa.
  • Dar zana apare la momentul oportun si suspansul apare, deoarece acum Cenusareasa are o sansa, la fel ca toate celelalte fete care vor participa la bal. Si oare ii va atrage privirea printului? Oare va reusi sa se marite cu el?
  • Cenusareasa ajunge la bal, danseaza cu printul dar, ce sa vezi… ceasul bate ora 12 si fata este nevoita sa fuga de la bal inainte de risipirea vrajii.

Oare ce se intampla?

Ce se va alege de fata aceasta?

Povestea ei va fii in continuare trista?

Suspansul este pretutindeni.

3. Dute-vino

Povestea alterneaza cu situatii bune si situatii neplacute pentru Cenusareasa noastra.

Contrastul bine/rau te ajuta sa iti evidentiezi mai bine punctul de vedere, atunci cand spui povesti.

Revenim la povestea noastra. Cand lucrurile nu arata bine deloc pentru Cenusareasa, vine printul… si cu totii cunoastem finalul fericit: Si au trait fericiti, pana la adanci batraneti.

Fiecare poveste trebuie sa aiba o secventa clara, o insiruire logica a evenimentelor, pentru ca fara aceasta, povestea nu va avea nici o semnificatie.

Suspansul trezeste curiozitatea cititorului sau ascultatorului tau care devine dornic sa stie ce se va intampla in continuare, asadar este esential sa il introduci in poveste.

2 avantaje pe care le ofera spunerea unei povesti, afacerii tale:

  1. Majoritatea persoanelor care scriu articole pe internet nu reusesc sa integreze toate cele 3 elemente cheie pe care le-am discutat, in creatiile lor. Chiar daca prima parte – secventa le iese bine, ei esueaza la crearea celei de a 2-a sau a 3-a parti a povestii si atunci pierd interesul cititorului, care, drept urmare, se opreste din citit si paraseste site-ul respectiv.
  2. Majoritatea articolelor pe care le gasesti pe internet sunt scrise in stilul cum sa… sau in stilul reporter. Daca vei scrie articolele in stilul pe care ti l-am recomandat mai sus, vei iesi imediat in evidenta deoarece articolele tale vor fi diferite, in sensul bun al cuvantului, desigur, si mai interesante.

Trebuie sa transformi neaparat ceea ce ai de spus intr-o poveste ?

Nu, nu neaparat. Dar ai grija sa incluzi toate cele 3 elemente in relatarea ta, deoarece ele au caracter persuasiv.

Concluzia?

Copii aculta cu rasuflarea taiata, de fiecare data, povestea Cenusaresei. Acum tu stii de ce si poti folosi elementele cheie ale povestii in cadrul articolelor tale.

Da, stiu foarte bine ca…

Nu este usor sa spui povesti captivante. Dar cu rabdare si perseverenta poti deveni mai bun si vei ajunge sa creezi in cele din urma povesti despre produsele tale, pe care cititorii vor vrea sa le impartaseasca pe internet prietenilor datorita originalitatii lor si drept urmare, vanzarile tale vor creste simtitor.