Magazin online vs. Magazin clasic: avantaje si dezavantaje

afacere-magazin-online-300x235Daca te gandesti sa incepi o mica afacere pe care o poti desfasura de acasa, este bine sa iei in calcul si varianta unui Magazin Online.

Pentru a te decide daca acest tip de afacere este sau nu pentru tine, iti voi arata care sunt avantajele si dezavantajele unei afaceri de acest tip. Si mai mult decat atat, vom compara impreuna magazinele online, cu magazinele clasice.

  • Avantaj: Program non stop. Spre deosebire de magazinul clasic, unde trebuie sa platesti un angajat sa stea 8 ore pe zi, in magazin pentru a servi clientii. Sau, daca vrei sa tii mai mult timp magazinul deschis, trebuie sa ai 2 angajati care sa lucreze in ture. Magazinul online merge non stop si nu te costa nimic.
  • Dezavantaj: Nu ai traficul de oameni care iti trece in mod obisnuit prin fata unui magazin fizic. Haide sa facem un exercitiu de imaginatie: E dimineata si te grabesti spre servici. Nu ai apucat sa iti iei micul dejun asa ca intri in primul magazin care iti iese in cale si cumperi cateva lucruri care iti fac cu ochiul in raft. In felul acesta, sute de magazine clasice, sunt aglomerate de mii de clienti lunar, si asta pentru ca au stiut sa-si amplaseze strategic magazinul. Un magazin online este privat de avantajul clientilor aflati in trecere.
  • Avantaj: Cheltuieli mici cu chiria, utilitatile si angajatii. Daca stocul tau de marfa nu este foarte mare, iti poti amenaja un spatiu de depozitare acasa. In felul acesta nu doar ca scapi de plata chiriei pentru magazin, dar si a utilitatilor: curent electric, apa etc. Daca magazinul este acasa si faci fata comenzilor, te poti lipsi de angajati, facand chiar tu munca de ambalare si expediere a produselor catre clienti.
  • Dezavantaj: Mai mult timp petrecut cu ambalarea si expedierea produselor + cheltuieli de expeditie. Daca in cazul unui magazin clasic ( fizic) este suficient sa pui produsul intr-o punguta sau chiar sa i-l dai in mana clientului, sa iei banii si sa ii spui zambitor clientului: „Va mai asteptam pe la noi”, in cazul magazinului online, lucrurile se complica. Produsele comandate trebuie ambalate corespunzator, pentru a nu se deteriora in timpul transportului, expediate si apoi trebuie sa astepti cateva zile pana cand banii se intorc de la client.
  • Avantaj: In magazinul online pot intra si comanda persoane din toata tara sau chiar din afara tarii, daca permiti acest lucru, pe cand, in cazul unui magazin clasic, el va fi accesat cu preponderenta de oamenii care locuiesc in vecinatatea sa.delaideelasitesucces
  • Dezavantaj: Cheltuieli cu retururile. Poti avea clienti neseriosi, care, dupa ce comanda marfa, nu se prezinta la posta sau nu raspund curierului atunci cand acesta ii contacteaza pentru a le inmana coletul. In acest caz, nu doar ca produsele ti se intorc inapoi, dar ai si alte pierderi: datorita drumului dute-vino o parte din produse se pot deteriora + trebuie sa platesti cheltuieli de retur transportatorului.
  • Avantaj: Program de lucru lejer, de acasa. Pentru ca lucrezi de acasa iti poti permite sa mai faci si alte treburi prin gospodarie, sa ai grija de copii etc. si sa te ocupi de magazinul online doar atunci cand vin comenzi de la clienti.
  • Dezavantaj: Concurenta mare. Datorita simplitatii crearii unui magazin online, din ce in ce mai multa lume alege sa isi creeze un magazin online. Si o concurenta mai mare, iti rapeste din atentia pe care potentialii clienti ti-o pot acorda. Daca nu iti faci reclama/promovare serioasa, exista riscul sa nu ai clienti si sa ti se strice marfa pe raft ( in cazul in care are termen de expirare).
  • Avantaj: Promovare gratuita prin social media – daca produsele tale sunt bune, vestea despre ele va ajunge la mai multi oameni, intr-un timp mai scurt prin intermediul site-urilor de socializare gen: Facebook, Twitter, Google +, forumuri etc.

Tot in legatura cu acest subiect, am gasit un articol interesant pe internet, bine documentat, scris de Iulian Grecu – De ce un magazin online? Articolul iti prezinta avantajele pe care ti le ofera inceperea unui magazin online ca afacere.

Pune in balanta aceste avantaje si dezavantaje daca te bate gandul sa iti deschizi un magazin online si alege varianta optima.

Si nu uita, daca ti-au fost de folos informatiile, impartaseste-le si altora, dand clic pe butoane de socializare de mai jos:)