Cum sa-ti dublezi productivitatea in aceasta saptamana

pietre mariDaca ne-am putea imagina ca saptamana ta este alcatuita din sapte galeti si incepi zilnic sa le umpli, fara sa iti faci vreun plan, cu pietricele si nisip sau cu orice alte maruntisuri gasesti in cale, in curand nu vei mai avea loc pentru pietrele cele mari.

Deodata, fara sa iti dai seama, realizezi ca galetile s-au umplut mai repede decat ai fi crezut, iar indata ce ele sunt pline, nu mai ai ce face. Nu e ca si cand ai putea sa le schimbi cu niste galeti mai mari intrucat nu mai este timp.

O solutie in aceasta problema ar fi sa pui Pietrele Mari primele, si sa completezi  imaginea cu cele mici.

In aceasta analogie, pietrele mari reprezinta lucrurile majore pe care vrei sa le duci la bun sfarsit saptamana asta cum ar fi: un raport, lansarea unui nou website, sa incepi antrenamentele la sala, sa iti petreci timp cu sotia si copii; altfel spus sa iti indeplinesti visele.

Aceste Pietre Mari sunt uitate saptamana de saptamana pentru ca noi consideram ca pur si simplu nu avem timp de ele. Zilele noastre se aglomereaza rapid, si inainte sa ne dam seama, saptamanile trec si ele ne asteapta acolo unde le-am lasat, neatinse.

Fa-ti planul din timp si fa-l sa includa si Pietrele mari !

Iata pasii necesari pentru dublarea productivitatii:

  1. Alcatuieste-ti un program. La inceputul saptamanii – Duminica dupa-amiaza sau Luni dimineata – noteaza-ti undeva Pietrele Mari pe care ai vrea sa le abordezi in respectiva saptamana. Ele ar trebui sa reprezinte actiuni importante intrucat la finalul saptamanii, cand vei reflecta asupra indeplinirii lor, te vei simti mandru. Asigura-te ca pe langa treburi legate de munca sa incluzi si niste activitati care sa coincida si cu telurile si asteptarile tale.
  2. Lista nu trebuie sa fie lunga. La inceput ar fi bine sa incepi cu 4-6 activitati…nu ar fi bine sa iti propui sa faci 10 sau mai multe, mai ales la inceput. Odata cu trecerea timpului o sa ai o mai buna judecata asupra gestionarii timpului si odata cu ea si capacitatea de a duce la bun sfarsit mai multe activitati importante se va mari, dar deocamdata cel mai bine e sa o iei pas cu pas.
  3. Organizeaza-ti activitatile. Priveste in ansamblul programul tau. Daca nu ai asa ceva, atunci marcheaza-ti pe un calendar sau pe un itinerariu toate activitatile tale zilnice. Dupa aceasta strecoara Pietrele Mari in program. Insa fii sigur de locul unde le pui astfel incat sa ai posibilitatea sa le si duci la capat. De exemplu, nu ar fi bine sa le plasezi intr-o zi foarte aglomerata, sau intr-una in care nu ai decat o fereastra de jumatate de ora. Lasa-ti timp sa te bucuri de ele, si sa poti sa le indeplinesti fara sa fii presat.
  4. Lasa loc si pentru pietricele. Nu iti aglomera foarte mult programul daca nu este cazul. In fiecare dimineata, cand te vei uita pe program, dedica-ti timp pentru Pietrele Mari pe care ti le-ai propus in acea zi. Daca mai sunt si alte activitati mai putin importante care trebuiesc indeplinite, pune-le si pe ele in program, dar sa nu il aglomerezi. Un program aglomerat nu face decat sa preseze timpul alocat  activitatilor din el.
  5. Rezolva Pietrele Mari devreme. Daca poti, plaseaza-ti Pietrele Mari devreme. Asfel poti sa te bucuri de energia venita din timpul noptii si sa o folosesti in mod constructiv pentru lucrurile mari pe care ti le-ai propus. De asemenea se elimina si posibilitatea amanarii lor datorita programului imprevizibil al celorlalte activitati zilnice.
  6. Fii mandru. Cand se termina saptamana, reflecteaza aspura ei – daca ai reusit sa faci cateva sau chiar toate Pietrele Mari pe care ti le-ai propus, atunci fii mandru si fii fericit. Nu-i asa ca e o senzatie placuta ?

Acum poate ca te intrebi: cum poate aceasta metoda sa imi imbunatateasca productivitatea? Ei bine, productivitatea nu reprezinta neaparat indeplinirea multor activitati, ci indeplinirea activitatilor importante.

Daca duci la capat multe dintre micile activitati se poate spune ca ai fost extrem de ocupat si ca ai avut o zi plina, dar daca privesti in perspectiva, cat ai realizat de fapt? Uneori la final de saptamana te poti regasi in situatia in care afirmi ca “nu am realizat foarte multe …dar am fost foarte stresat si obosit facand ceea ce am facut pana acum…”

Prin intermediul acestei metode vei putea sa realizezi activitatile importante. Desigur, nu trebuie sa uiti nici de micile actiuni ( de pietricele ), insa rezultatele de la finalul saptamanii vor fi mult mai bune, iti garantez.

Si acum, la final de articol ti-am pregatit un material special, care cu siguranta te va incanta, daca vrei sa iti folosesti timpul cat mai bine cu putinta. Pentru a-l descarca Gratuit, da clic pe butonul „Le vreau”.