Curs Marketing Afiliat Pas Cu Pas+Programe De Afiliere Din Romania

marketing afiliat

Toti oamenii care aud pentru prima oara de marketing afiliat, isi pun, de regula, 2 intrebari:

  1. “Ce inseamna marketing afiliat?” ca sa inteleaga mai bine despre ce e vorba
  2. “Cum pot invata sa fac marketing afiliat pas cu pas?” pentru a putea invata acei primi pasi pe care ii au de facut, pentru a incepe sa castige bani ca afiliat.

Si daca acesta este si cazul tau; daca si tu iti doresti sa faci afiliere si sa te bucuri de avantajele pe care aceasta ti le ofera, afla ca nu trebuie sa cauti in continuare.

Asteptarea ta ia sfarsit aici, pentru ca, in randurile urmatoare vei descoperi cum poti sa faci, cu succes, marketing afiliat in Romania, si sa te bucuri de toate beneficiile care-ti revin din aceasta activitate.

In acest articol, care se doreste a fi mai degraba un mini curs de marketing afiliat (daca stai si observi lungimea lui vei realiza ca nu e un articol cu 2-3 vorbe, pe care-l gasesti de regula pe internet), voi atinge multe subiecte care te intereseaza, printre care si:

  • ce inseamna marketing afiliat
  • ce programe de afiliere exista in Romania? ( Profitshare iti suna cunoscut? E doar unul dintre ele. Dar nu trage cu ochiul inca la toata lista. Citeste articolul rand cu rand. Iti promit ca o sa merite. 😉 )
  • dupa ce criterii sa te ghidezi atunci cand alegi un program de afiliere, pentru a le putea alege doar pe cele mai bune, care au probabilitatea de a-ti aduce cele mai mari castiguri.
  • cum sa faci marketing afiliat pas cu pas ( etapele pe care trebuie sa le parcurgi)
  • Si multe alte lucruri interesante.

Asa ca, nu mai lungim mult vorba.

Sa-i dam drumul…

Ce inseamna marketing afiliat

Iata o definitie interesanta, pe care am gasit-o pe Wikipedia:

Marketingul afiliat este o formă de marketing online care se bazează pe modele de plată pe performanță și Cost Pe Acțiune (CPA). În marketingul afiliat, un comerciant denumit și advertiser răsplătește unul sau mai mulți afiliați (publisher) pentru fiecare acțiune efectuată pe site-ul său.”ghidulafiliatului

Din definitia de mai sus, putem trage urmatoarea concluzie: daca ai un site sau un blog si te intereseaza sa faci bani cu el, atunci poti apela la marketingul afiliat.

Poti pune reclame la tine pe site incepand chiar din prima zi a existentei acestuia, insa nu uita: pentru a face bani, iti trebuie trafic pe site. Fara vizitatori, site-ul tau nu-ti va aduce niciun ban.

Drept urmare, este esential sa pui, pe langa reclame si articole folositoare oamenilor care poposesc pe site.

Cum sa faci marketing afiliat pas cu pas

Ca afiliat incepator, nu doar ca trebuie sa te familiarizezi cu conceptele specifice afilierii, ci trebuie sa stii si care sunt cele mai bune practici pe care, aplicandu-le, sa obtii rezultatele dorite.

Iata de ce, m-am gandit, sa iti ofer aici, toate informatiile de care ai nevoie pentru a te ajuta sa ajungi de la gradul de “habar n-am” la “stiu cum sa fac afiliere cu succes”.

Etapele prin care trebuie sa treci nu sunt multe, sau greoaie. Deci daca te pricepi cat de cat la folosirea calculatorului si stii sa navighezi pe internet, iar Facebook iti este bun prieten, cu siguranta o sa te descurci in implementarea pasilor urmatori:

  1. Alege-ti o firma care are produsele pe care tu doresti sa le promovezi, si care are implementat un program de afiliere implementat pe site. Sau chiar mai bine de atat: alege-ti o platforma de afiliere care reuneste sub cupola sa mai multe programe de afiliere, de la mai multe firme interesate sa-si faca publicitate produselor sau serviciilor pe care le ofera.
  2. Intra pe site-ul lor si creeaza-ti cont de afiliat. Inainte insa de a te grabi “ca fata mare la maritat” citeste cu atentie toti termenii si conditiile regulamentului de colaborare. Nu vrei sa te stresezi sa promovezi acea firma in cat mai multe moduri posibile si apoi sa te trezesti ca, pentru ca ai folosit o metoda neagreata de acea firma, contul de afiliat iti este suspendat si castigurile pentru care ai muncit atata, iti sunt retrase.
  3. Stabileste metoda prin care vei face publicitate acelei firme la care tocmai ai devenit afiliat. Spre exemplu, exista oameni care fac marketing afiliat pe Facebook, cu bune rezultate. Eu te sfatuiesc sa-ti creezi un blog, sa-ti formezi o audienta si sa recomanzi produse la care esti afiliat, in cadrul articolelor pe care le scrii.
  4. Pune la punct un plan de actiune, o strategie de lucru. Ce vei face? Cum vei face? Cat de des? Ce vei promova cu prioritate? etc.
  5. Da… dupa cum bine anticipezi, e momentul sa lasi visele trecute pe hartie si sa treci efectiv la implementarea lor. E timpul de actiune! Fara actiune nu vei putea vedea niciun rezultat.
  6. Evalueaza rezultatele pe care le ai si modifica-ti strategia de promovare ( vizavi de produsele la care esti afiliat, la firmele carora sa le faci promovare, la metodele prin care le vei promova etc.) astfel incat, castigurile tale sa creasca de la o luna la alta.

Programe de afiliere din Romania si din afara

Acum ca ai inteles ce este marketingul afiliat, prin ce metode poti face marketing afiliat ( pe Facebook, pe blog, sau printr-o alta metoda de promovare online) si ce pasi ai de facut in acest sens, in continuare iti voi povesti cate ceva despre site-urile de afiliere unde iti poti face cont.

Vom vorbi despre programele de afiliere romanesti. 

De asemenea, iti voi recomanda cateva companii din America, care au programe de afiliere pe care eu le recomand vizitatorilor site-ului meu, pentru ca le-am incercat si eu si sunt tare multumita de ele.

Cu toate ca, nu este prima oara cand vorbesc de afiliere aici pe blog, simt nevoia sa vin cu cateva completari, pentru cei incepatori in acest domeniu.

Programele de afiliere in engleza

Spre deosebire de programele de afiliere romanesti, care sunt destul de putine la numar, daca intri pe site-urile in engleza vei gasi adesea afilierea ca mod de promovare a unei afaceri in mediul online.

Ideea la care vreau sa ajung este urmatoarea: daca ai un site in engleza, iti este mult mai usor sa promovezi produse la care esti afiliat, deoarece numarul de magazine online care practica acest mod de publicitate este foarte mare, la americani.

Daca te pricepi la engleza, iti poti construi bloguri in engleza pe nise extrem de inguste, care se adreseaza unui segment de piata bine definit.

Drept urmare, concurenta pe care o vei gasi pe aceste nise va fi una mult mai mica iar monetizarea blogului tau se va face mult mai usor si mai rapid.

In continuare iti voi prezenta o lista cu companii din afara Romaniei ( site-uri in engleza ) care au programe de afiliere, care mie mi-au atras atentia si pe care, asa cum poti vedea pe pagina de Resurse a site-ului meu, le folosesc si le recomand vizitatorilor Cristinne:

  • Skillshare – o platforma cu mii de cursuri din care poti invata orice iti doresti. Creeaza-ti cont si invita-ti prietenii sa se alature si ei. Primesti bani pentru fiecare prieten care opteaza pentru contul premium. Eu tocmai am primit primii bani de la ei si… viitorul suna bine 🙂
  • Aweber – una dintre cele mai cunoscute companii de e-mail marketing
  • Active Campaign – compania de email marketing ale carei servicii le folosesc in momentul actual pentru trimiterea de newslettere abonatilor Cristinne
  • Thesis – o tema pentru WordPress cu adevarat exceptionala. De acum 4 ani cand am cumparat-o am devenit fana inraita a acestei teme.
  • Dreamstime – de aici imi iau pozele de cativa ani incoace, cand vreau poze deosebite si de o calitate inalta.
  • Theme Forest – de aici cumpar adesea pluginuri si teme de WordPress premium pentru mine si clientii mei

Programe de afiliere din Romania

Chiar daca la noi, in Romania sistemul de publicitate prin intermediul marketingului afiliat nu a atins nivelul de dezvoltare pe care acest tip de marketing online il inregistreaza in afara, cateva branduri mai indraznete, au luat initiativa si au lansat programe de afiliere in cadrul magazinelor lor online.

In continuare iti prezint 2 mari platforme de afiliere romanesti care deja sunt cunoscute si folosite de multe persoane pentru a castiga bani online + alte cateva magazine online care au propriile programe de afiliere:

  • Lady’s – de departe cel mai bun program de afiliere cu produse cosmetice ( colaborez cu ei din 2010 si incasez comisioane luna de luna )
  • 2Performant – una din primele si cele mai mari platforme de afiliere din Romania. Si-au schimbat brandul din 2Parale in 2Performant in urma cu 2 ani ( asta in cazul in care nu ii stii dupa denumirea lor actuala).
  • Profitshare – daca obisnuiesti sa cumperi de la Emag si vrei sa promovezi produsele lor, atunci in mod clar trebuie sa ai un cont de afiliat si pe aceasta platforma de afiliere
  • Librarie.net – una dintre cele mai cunoscute librarii online cu carti.

Important

Nu stiu daca ai sesizat, dar, toate site-urile pe care le-am mentionat mai sus ( exceptand librarie.net ) sunt site-uri unde sunt client, le folosesc produsele si serviciile.

Drept urmare, din moment ce sunt multumita de calitatea produselor si serviciilor achizitionate, le recomand si eu mai departe altora.

Te sfatuiesc sa faci si tu acelasi lucru!

Stiu ca ideea de a castiga bani ca afiliat este tentanta. Si cu cat ti se ofera mai multi bani pentru fiecare vanzare generata ( sau chiar mai bine, pentru fiecare utilizator adus… pentru ca, in cazul anumitor firme nu trebuie sa cumpere nimic respectiva persoana pentru ca tu sa fii remunerat )cu atat ideea de a promova acele produse este mai atractiva. ghidulafiliatului

Insa stai o clipa. Gandeste-te:

Vrei o strategie care sa-ti aduca bani din afiliere pe termen lung? Sau o strategie de moment, pe termen scurt, menita sa scoata oamenilor din buzunar cat mai multi bani si cat mai rapid, indiferent de calitatea produselor pe care le primesc in schimb?

Daca ai ales varianta cu castiguri in bani pe termen lung ai ales bine. 🙂

In acest caz, fa un bine si recomanda oamenilor doar produsele si serviciile pe care tu le-ai incercat. Asa, ei vor capata incredere in tine si vor cumpara pe viitor si alte produse pe care tu le recomanzi. Si ghici ce? Cu fiecare noua achizitie pe care ei o fac, castigurile tale, ca afiliat, la respectivele firme vor creste.

Poate parea mai costisitoare aceasta varianta, din moment ce va trebui sa cumperi si sa folosesti mai intai tu acele produse, insa crede-ma… daca vrei o strategie pe termen lung castigatoare, in materie de afiliere, cateodata, cel mai lung drum este cel mai bun, care-ti aduce cele mai mari satisfactii… financiare. 🙂

Se pot castiga bani din afiliere?

Daca as reununta la toate sursele mele de venit din acest moment si as continua doar cu afilierea, as castiga suficient cat sa duc un trai decent luna de luna. Asadar, orice ar spune carcotasii, se pot castiga bani cu programele de afiliere romanesti. Nu este pura teorie ci rodul muncii mele de 8 ani in mediul online.

Si nu pot trece la sectiunea urmatoare din acest articol fara sa iti spun ca, aseara, citind o carte online a unui “guru” american, am avut un moment “AHA” pentru ca mi-am dat seama ca exista 2 moduri in care poti face marketing afiliat: unul inteligent si unul nerentabil.

Motivul castigurilor mele din afiliere se datoreaza faptului ca am aplicat, fara sa stiu macar, prima varianta: marketingul afiliat inteligent. Dar despre acesta vom vorbi intr-un alt articol.

Acum haide sa vedem exact, din datele pe care am reusit sa le descopar pe internet…

castiguri afiliere romania

Cat castiga un afiliat de top in Romania?

Atunci cand vine vorba de afiliere, multi oameni pornesc de la premisa ca, devenind afiliati pot castiga si ei cativa zeci de lei pe luna. Nu de alta, dar majoritatea afiliatilor nu castiga cine stie ce… doar o bruma de bani.

Si de aici se trage crezul ca… nu poti sa castigi suficienti bani pentru a trai decent daca esti “doar un afiliat”.

Insa, acest lucru este FALS. Cei care s-au bucurat cu adevarat de avantajele afilierii ne pot confirma asta – adica afiliatii de top. Si in sprijinul afirmatiei pe care tocmai am facut-o iti voi da, la finalul articolului, un link spre un articol de pe Profitshare care demonstreaza ca, din afiliere se pot scoate muuulti bani.

Insa acum, haide sa vorbim un pic de tipurile despre castiguri pe care le poti obtine din afiliere.

Tipuri de castiguri din afiliere

In primul rand este important sa retii ca exista comisioane fixe in lei si comisioane procentuale.

Cand vine vorba de comisioane fixe, cel mai mic comision pe care il poti lua este de cativa zeci de bani si poate creste pana undeva la cativa zeci de lei. Acest comision fix variaza in functie de importanta pe care firma o acorda acelui tip de actiune.

Spre exemplu, in cazul bancilor care ofera carduri de credit, fiecare persoana pe care tu o trimiti, trebuie sa treaca printr-un intreg proces, pentru a se califica pentru obtinerea cardului respectiv. Insa, orice client nou este foarte important pentru banca. Asa ca, ea este dispusa sa te plateasca un comision frumos pentru fiecare client pe care il aduci.

Acum, desigur, nu toate persoanele pe care tu le trimiti pe site-ul respectiv vor intra in posesia cardului, insa, pentru fiecare noua conversie, diferenta va avea greutate in buzunarul tau.

Nu acelasi lucru se intampla in cazul in care firma doreste sa obtina un numar mai mare de abonati la newsletterul sau. In acest caz, advertiserul este dispus sa te plateasca intre cativa zeci de bani si cativa lei.

Avantajul in acest caz este ca, pe oamenii ajunsi pe site-ul respectiv prin linkul tau de afiliat nu ii costa nimic sa se aboneze, daca sunt interesati de acele produse. Si drept urmare, iti va fi mai usor sa trimiti trafic si sa obtii comisioane, chiar daca ele sunt mai mici.

In concluzie, exista avantaje si dezavantaje. Ceea ce iti recomand sa faci este sa testezi si sa vezi, care dintre aceste tipuri de reclame iti aduce un castig mai mare, per total.

Cat priveste comisioanele procentuale, ele pot varia de la 1-2% la 15-20% poate si mai mult.

In America, acolo unde piata produselor informationale este dezvoltata foarte mult, pentru vanzarea produselor de acest tip se ofera chiar si comisioane de 50-60%. Nu este si cazul Romaniei, unde crearea de produse informationale este abia la inceput.

Cert este ca, stabilirea procentului se face in functie de tipul de produs, de adaosul comercial practicat de firma respectiva si multe alte aspecte.

Cati bani castiga afiliatii de top

Acum, in privinta castigurilor care pot fi obtinute din afiliere nu am gasit o statistica recenta, insa iti pot spune ca, exista atat afiliati care castiga in jur de cativa zeci de lei cat si afiliati care castiga peste 10 000 euro luna de luna.

Si in cazul in care te intrebi daca nu cumva am scos aceasta cifra de 10 000 euro din burta, iti voi da linkul spre articolul de pe blogul Profitshare, unde am gasit aceasta informatie. Iata-l:

http://blog.profitshare.ro/index.php/2012/cat-castiga-bloggeri-din-afiliere/

Si daca acest rezultat ti se pare uimitor, in iunie 2013, tot Profitshare anunta pe blog ca, s-a inregistrat un nou record 79080 lei ( fara TVA). Da, ai citit bine 😀 790 milioane lei vechi. Detalii aici:

http://blog.profitshare.ro/index.php/2013/79080-lei-plata-comisioane/

PS: Ia in considerare faptul ca, primul articol mentionat, a fost scris cu cativa ani in urma. In ultimii ani, afilierea a devenit din ce in ce mai populara in Romania, oamenii au inceput sa faca din ce in ce mai multe tranzactii pe internet, asa ca, nu este exclus ca, acei afiliati care faceau inainte 10 000 euro pe luna sa faca de 3-5  ori mai mult.

PPS: Aceasta informatie nu ar trebui sa te demotiveze, gandindu-te ca nu vei putea atinge vreodata aceasta performanta ci sa iti dea imboldul necesar pentru a incepe sa te informezi in detaliu in legatura cu ceea ce inseamna de fapt sa faci afiliere la nivel inalt. Daca altii au reusit, inseamna ca nu este imposibil.

Demonstreaza ca si tu poti deveni un afiliat de top!

Si pentru a te ajuta in acest demers, mai jos, iti vin in sprijin cu cateva…

Trucuri de la afiliati de top

In continuare iti voi vorbi despre 5 elemente care iti spun daca este sau nu o idee buna sa promovezi oferta unui advertiser.

bani din afiliere

A-ti crea un cont de afiliat este un lucru pe care oricine il poate face cu usurinta. Insa, a fi un afiliat de top, a stii sa-ti alegi “cu cap” firmele a caror oferta sa o promovezi si a genera castiguri peste medie reprezinta punctele cheie in care multi se impotmolesc.

Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand te gandesti sa alegi un advertiser, pentru a-i promova oferta de produse:

Durata cookie-ului

Acest parametru este foarte important. De ce? Pentru ca, dupa ce tu trimiti o persoana pe site-ul advertiserului, exista o anumita perioada in care, acel site retine ca acea persoana a venit prin linkul tau de afiliat.

Spre exemplu, daca durata cookie-ului este de 10 zile, asta inseamna ca, daca o persoana care a dat clic pe linkul tau de afiliat dar nu a cumparat decat in a 11-a zi de cand a dat clic pe acel link, tu nu vei primi nici un comision. Pentru a primi bani, persoana careia i-ai recomandat site-ul respectiv trebuie sa cumpere in termen de 10 zile.

Acum, marea majoritate a advertiserilor au setata o perioada de recurenta de 30 de zile. Adica, dupa ce dau clic pe linkul de afiliere, oamenii au la dispozitie o luna de zile pentru a face o achizitie, pentru ca tu sa primesti bani.

Insa asta nu inseamna ca nu exista si exceptii de la regula. Marile magazine online ofera o perioada de recurenta mai mica de o luna. Dar de asemenea exista si firme care ofera o perioada de recurenta de 2 luni sau chiar mai mult.

Asadar, mare atentie la acest aspect, pentru ca, daca durata cookie-ului este mica, exista posibilitatea ca tu sa pierzi bani.

Valoarea comisioanelor

Aici trebuie sa fii atent deoarece exista atat comisioane procentuale fixe cat si comisioane procentuale variabile.

De regula, marile magazine online iti ofera un comision varibil, in functie de tipul de produs pe care il cumpara clientii veniti prin linkul tau de afiliat.

Spre exemplu, un magazin iti poate oferi 7% comision la vanzarea de carti insa doar 2% comision pentru vanzarea de filme.

Valoarea vanzarilor generate

Daca advertiserul afiseaza cifra de afaceri in descriere, iti poti da seama daca ai de-a face cu un magazin micut, aflat la inceput sau cu unul mare, cu experienta.

De ce este important acest aspect? Pentru ca oamenii tind sa cumpere brandurile cu care sunt obisnuiti, de care au mai auzit sau chiar au folosit. Asa ca, daca promovezi produsele unui brand cunoscut, vei intampina o reticenta mai mica din partea potentialilor clienti si vei reusi sa vinzi de o suma mai mare, prin linkul tau de afiliat.

Insa, atentie! Aici exista si un dezavantaj. Daca firma este cunoscuta, exista si o gramada de afiliati care se vor inghesui sa o promoveze. De asemenea, probabil ca, brandul respectiv, are un buget de publicitate alocat si il foloseste pentru a se promova prin Google Adwords sau anunturi pe Facebook.

Asadar, atunci cand alegi o firma, fa un mic research pentru a-ti da seama daca ai ca si concurenti un numar mare de afiliati si chiar firma in sine. In felul acesta iti vei putea pune la punct o strategia de actiune.

Afisarea telefonului sau a unor metode alternative de contact pe site

In acest caz, firma careia tu ii faci reclama, incercand sa-si ajute clientii prin mentionarea datelor alternative de contact, iti face tie, ca si afiliat un deserviciu.

Inchipuie-ti ca, o persoana da clic pe linkul tau de afiliat, intra pe site-ul firmei respective, se uita si isi alege produsele, insa i se pare mai comod sa comande telefonic asa ca pune mana pe telefon, suna la firma si dicteaza comanda sa telefonic. ghidulafiliatului

Si tu, ghici ce?  Tocmai ai pierdut comisionul pentru acea vanzare.

Deci, din acest punct de vedere, firma perfecta, pe care ar trebui s-o promovezi, ar trebui sa nu accepte decat comenzile plasate online. In caz contrar, tu poti pierde bani.

Insa, asa cum era de asteptat, toate magazinele mari, care se respecta, isi afiseaza date alternative de contact.

Facilitatile pe care le ofera clientului final

Anumite lucruri pe care advertiserul respectiv le ofera potentialului client, il pot determina pe acesta sa incline spre decizia de a cumpara produsele pe care si le doreste.

Sa-ti dau cateva exemple: una dintre cele mai intalnite facilitati este reprezentata de transportul gratuit. Adica, fiecare persoana care cumpara de la firma respectiva, nu mai suporta costuri aditionale pentru livrarea produselor comandate.

Aici exista firme care impun cumpararea de produse de o anumita valoare, pentru ca transportul sa fie gratuit, insa exista si firme care iti vor oferi livrarea gratuita indiferent de valoarea comenzii tale.

O alta facilitate de care clientul se poate bucura este un cupon de reducere. Acest cupon de reducere le este oferit atunci cand cumpara pentru prima oara din magazin sau atunci cand se aboneaza la newsletter si asa mai departe.

Cert este ca, oferirea unei facilitati, ii da un impuls suplimentar potentialului client, pentru a finaliza procesul de achizitie.

Asa ca, studiaza ce facilitati ofera firma pe care te gandesti sa o promovezi si vezi cat de tentante sunt acestea. Asta deoarece, ele te pot ajuta sa convertesti o parte mai mare din traficului trimis in clienti si deci sa castigi mai multi bani din afiliere.

Unde poti gasi elementele pe care ti le-am expus mai sus? In cadrul platformelor de afiliere, acolo unde sunt mentionate detalii despre fiecare advertiser in parte. Cele mai cunoscute platforme de afiliere sunt Profitshare si 2Performant.

Asa ca, daca vrei sa incerci sa castigi bani din afiliere dar nu ti-ai creat inca un cont, da clic pe linkurile de mai sus si creeaza-ti cont. Iar daca ai deja unul, intra si studiaza elementele pe care tocmai le-am discutat, pentru a te asigura ca, eforturile pe care le depui in directia promovarii ofertei acelor firme nu sunt in zadar.

Si ca de obicei, acum la final de articol, te invit sa impartasesti informatiile pe care le-ai aflat cu prietenii tai dand LIKE pe butoanele de socializare.

Astfel iti vei ajuta prietenii si ma vei ajuta si pe mine, sa raspandesc informatiile acestui blog mai departe. Pentru acest lucru iti multumesc.