tipuri de motivatie

Ce Te Motiveaza La Locul De Munca [6 Tipuri De Motivatie]

Ti se intampla sa iti setezi anumite obiective si apoi sa le lasi balta? Ai incercat sa afli ce te motiveaza la locul de munca sau in afacerea ta, dar tot ai dat gres in atingerea obiectivelor tale?

Nu iti face griji. E normal.

Asta se intampla pentru ca, fiecare dintre noi este diferit. Ceea ce ma motiveaza pe mine nu te va motiva neaparat si pe tine.

De aceea, in continuare vom discuta despre 6 tipuri de motivatie pe care eu le-am intalnit adesea in cartile motivationale pe care le-am citit.

De regula, motivele care te determina sa faci un anumit lucru, apartin unuia dintre aceste 6 tipuri. Citeste-le si gandeste-te la situatii din viata ta in care te-ai simtit motivat. Apoi vezi in care dintre aceste tipuri se incadreaza respectivele situatii.

Astfel, vei afla care este tipul de motivatie care functioneaza cel mai bine in cazul tau si il vei putea folosi ori de cate ori iti setezi un obiectiv.

Asa ca, fara sa mai lungim vorba. Iata…

Cele 6 tipuri de motivatie care te determina sa actionezi

1. Recompensele

Atunci cand apare intrebarea „Ce te motiveaza la locul de munca?” este bine sa stii ca pe unii oameni ii motiveaza puternic faptul ca, la finalul proiectului vor fi recompensati intr-un anumit fel.

Recompensa sau premiul poate fi tangibil sau intangibil, asta conteaza mai putin. Pe acei oameni ii intereseaza sa stie ca, efortul lor va fi recunoscut intr-un anumit fel si vor fi recompensati pentru ceea ce au facut.

Daca faci parte din aceasta categorie iata cateva exemple ce te pot moiva sa actionezi: o marire de salariu, o promovare in functie, castigarea unei competitii facute in cadrul companiei in care lucrezi etc.

Pe mine spre exemplu, ma motiveaza cel mai mult aceasta categorie de motivatie – gandul unor lucruri/experiente de care ma voi bucura la final.

2. Frica

Insa nu toti oamenii se simt motivati de recompense.

Daca atunci cand ti se adreseaza intrebarea „Ce te motiveaza pentru a fi implicat si dedicat in activitatea de zi cu zi?” nu simti un imbold la gandul recompensei care te asteapta, inseamna ca faci parte din categoria de persoane care este motivata de frica.

Acest tip de motivatie, in comparatie cu restul tipurilor de motivatie, ne face sa actionam imediat.

De regula, acest tip de motivatie este folosit, atunci cand motivarea prin intermediul recompenselor esueaza. Cu alte cuvinte, oamenii sunt motivati folosind morcovul sau batul. Daca nu merge prima varianta o incerci pe-a doua.

Iata 2 exemple ale acestor doua tipuri de motivatie puse in aplicare:

  • daca unui angajat nu ii pasa chiar atat de mult de sarcinile pe care le are de indeplinit, seful poate purta o discutie cu el explicandu-i ca exista posibilitatea ca el sa-si dezvolte o cariera profesionala frumoasa in acea firma si ca exista numeroase oportunitati de a urca pe o treapta ierarhica superioara daca se tine de treaba.
  • daca in schimb, angajatul continua sa isi faca treaba fara nici o tragere de inima, la fel ca si pana atunci, seful va reveni si de data aceasta, in loc de explicatiile frumoase, va intoarce foaia si ii va spune ca exista si alti oameni dornici sa aiba jobul lui, asa ca, daca nu isi face treaba ca la carte, va fi dat afara.

In cazul in care nu a fost motivat atunci cand i s-a vorbit de perspectiva evolutiei sale profesionale in acea firma, angajatul nostru se va pune pe treaba serios atunci cand va fi amenintat ca poate fi dat afara.

Asta deoarece, de regula frica, amenintarea ca un lucru pe care il detinem ne poate fi luat ne motiveaza mai puternic sa actionam decat atunci cand stim ca putem castiga un lucru, ca exista posibilitatea sa primim un anumit lucru pe care ni-l dorim daca facem o anumita actiune.

Pedepsele sau consecintele negative fac parte din tipul de motivare prin frica.

Acest tip de motivare se aplica in scolile noastre de zeci de ani de zile. Practic, daca nu inveti, esti pedepsit printr-o nota mica. In felul acesta, profesorii te determina sa inveti lucrurile pe care ei ti le predau. Cei care se razvratesc impotriva sistemului si refuza sa invete, suporta consecintele faptelor lor.

La fel se intampla si in ipostaza de angajat. In cazul in care nu-ti indeplinesti sarcinile asa cum trebuie, seful te poate ameninta ca, daca vei continua cu aceasta atitudine, te va da afara. Iar daca aceasta este singura ta sursa de venit si nu vrei sa-ti pierzi locul de munca, aceasta motivatie va fi una suficient de puternica pentru tine. Drept urmare, vei incepe sa iei in serios rolul pe care il ai in acea firma.

3. Realizarile

Atingerea obiectivelor pe care ni le setam ne fac sa fim mai buni in ceea ce facem.

Mai mult decat atat, fiecare obiectiv realizat ne da incredere in noi si putere sa mergem inainte si sa ne propunem ca pe viitor sa atingem obiective si mai indraznete decat cele pe care le-am atins in trecut.

Realizarile noastre pe plan personal cat si profesional sunt lucruri cu care ne mandrim si cu care reusim sa ne dovedim atat noua cat si celor din jur ca suntem capabili sa facem lucruri marete.

Ducerea la bun sfarsit a unui proiect il simtim ca pe o realizare. O realizare care ne da taria sa privim spre cer si sa ne avantam de fiecare data mai sus, pentru a cuceri noi inaltimi.

Realizarile noastre, sau mai bine spus, sentimentul de satisfactie dat de atingerea obiectivelor propuse, este o motivatie intrinseca.

Totusi, exista situatii in care este prezenta si motivatia extrinseca. Spre exemplu feedback-ul pozitiv pe care il primim de la prietenii nostri sau de la seful nostru. Si acest feedback poate varia de la un premiu substantial la o strangere de mana si laude venite din partea sefului.

4. Crestere

Ne dorim sa fim tot timpul mai buni. Suntem insetati de cunoastere, vrem sa aflam mai multe si sa ne perfectionam in cat mai multe din domeniile care ne pasioneaza. Acest tip de motivatie este una intrinseca desigur.

“Omul cat traieste, invata.” – Stii expresia asta, nu-i asa? Intotdeauna dorinta de a afla lucruri noi, este asociata unei stari pozitive, fara de care inovatia si progresul nu pot avea loc.

La polul opus, lipsa noutatii, stagnarea si refuzul de a iesi din tipare este asociat unei stari negative, care nu poate atrage cu sine nimic bun.

Sa luam ca exemplu ce se intampla la scoala. Pe tot parcursul anilor de scoala, invatam in continuu lucruri noi. Ele ne modeleaza ca indivizi si ne ofera baza necesara pentru ca noi sa crestem si sa ne dezvoltam in mod armonios.

Astfel, avand cunostinte din mai multe domenii, vom putea sa facem in fiecare moment alegeri intelepte si de asemenea, beneficiind de o varietate de informatii, din diferite domenii vom putea observa care dintre acestea ne pasioneaza, pentru ca mai apoi, sa ne cladim o profesie in domeniul sau domeniile respective.

5. Putere

In acest caz, ideea care ne motiveaza sa ducem ceea ce am inceput la bun sfarsit, este cea de autonomie, de independenta sau poate chiar… cea de a controla pe cei care se afla in jurul nostru.

Fiecare dintre noi vrea sa fie stapanul propriei vieti. Sa fie liber sa gandeasca, sa-si exprime opinia si sa duca viata pe care si-o doreste.

De asemenea, una dintre aspiratiile noastre este aceea de a-i controla pe cei din jurul nostru, de a-i influenta in vre-un fel anume.

Acum, fiecare dintre noi este diferit desigur. Unii pot resimti aceasta dorinta de control mai puternic, altii mai slab. Cert este ca ea exista. Si din pacate, acest gen de motivatie, cateodata ii impinge pe unii oameni sa faca lucruri necugetate, lucruri imorale, ilegale, care ii ranesc pe semenii lor.

Alti oameni, prin puterea pe care o obtin, isi doresc sa controleze viata a cat mai multi oameni, asa cum, intr-o piesa de teatru cu papusi, papusarul trage papusile de sfori pentru a le dirija in directia in care doreste ca ele sa mearga.

Acum, fie buna, fie rea, dorinta de a obtine mai multa putere exista si drept dovada stau in cartile de istorie, razboaiele sangeroase care s-au purtat intre conducatorii diverselor tari.

Aceasta dorinta de putere ne motiveaza sa actionam si ne da taria sa luptam pentru ceea ce consideram ca ne apartine.

6. Recunoastere sociala

Recunoasterea meritelor noastre de catre societate, este un tip de motivatie extrem de puternic.

In felul acesta ne este satisfacut sentimentul de apartenenta la un grup, simtim ca suntem acceptati si recunoscuti pentru ceea ce suntem si contributia pe care o aducem societatii in care traim.

De asemenea, ideea de a contribui cu ceva semnificativ, care sa aduca o imbunatatire semnificativa modului in care traiesc semenii nostri, tine tot de dorinta de recunoastere sociala.

Vrem sa oferim tot ce avem mai bun celor din jurul nostru si apoi sa ne bucuram de meritele care ni se cuvin.

Aceste 6 tipuri de motivatie sunt cele care ne ghideaza de multe ori, atunci cand ne dorim sa realizam ceva anume.

Ele, in sinea lor, nu pot fi categorisite ca fiind pozitive sau negative. Important este modul cum alegem sa actionam pentru atingerea obiectivelor pe care ni le propunem.

Pe tine ce te motiveaza cel mai mult?

Ia-ti o foaie de hartie si scrie: Cel mai mult ma motiveaza…

Scrie unul sub altul lucrurile care te motiveaza sa actionezi.

Apoi identifica fiecare lucru din care categorie listata mai sus face parte.

Ai ajuns la final? Trage linie si aduna. Vezi care este tipul/sunt tipurile de motivatie „castigatoare” si foloseste-le pentru a inregistra succese in tot ceea ce iti propui!

Vrei mai mult?

Da un imbold energiei si implicarii tale in atingerea obiectivelor, incluzand in programul tau zilnic de dimineata 10-15 minute de lectura din cartea de motivatie preferata.

Adu-ti Site-ul in PRIMA PAGINA din Google!

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica

Distribuie articolul pe:

Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
WhatsApp
Email

Citeste pe aceeasi tema si...

AGENTIE DE MARKETING ONLINE,
SEO & WEB DESIGN

Iti Oferim Solutii De Marketing Online Care Iti Aduc Mai Multi Prospecti & Vanzari Mai Mari

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica

Adu-ti Site-ul in PRIMA PAGINA din Google!

Programeaza Sedinta Ta De Consultanta Gratuita cu Cristina Stoica